понеделник, 10 август 2015 г.

Почистване на кожата - стъпки за красота




Сигурно вече сте наясно, че здравето на кожата зависи от честотата и интензивността на почистване, защото това се отразява на гладкостта и гъвкавостта й. Няма абсолютно никакво значение на колко години сте, дали сте мъж или жена, можете да направите на кожата си безценен подарък с регулярното й почистване.

От всички разкрасителни процедури, които правим на кожата, почистването е най-важната процедура в ежедневната грижа за кожата. Сигурно ви се струва познато, защото постоянно се говори за това. Мислим обаче, че това е също толкова важно, колкото и грижата за устната хигиена, например. Правилното почистване помага да се отстранят остарелите клетки на повърхността на кожата, праха и мръсотията, бактериите, а също открива запушените пори.

Почистването подобрява кръвообращението и подготвя кожата за подхранването с полезни вещества и липиди, които се съдържат в крема ви.
Правете почистването не повече от два пъти дневно. Такъв режим е подходящ за всеки тип кожа, разбира се, ако кожата не е била изложена на продължително слънчево излъчване или замърсяване. Прекалено честото почистване лишава кожата от безценни естествени омаслители. От друга страна, нередовното почистване, особено преди сън може да доведе до наслояване на мръсотия и появата на пъпки.
Подбирайте почистващо средство в съответствие с типа на кожата си. Не използвайте сапун – с времето той разрушава и изсушава кожата. Агресивен тоник с високо съдържание на масла може да затвори порите, да изсуши излишно кожата и да предизвика раздразнение. Почистващите тоници и гелове е необходимо да съдържат екстракти от подхранващи растения и масла.

Средството за мазна кожа трябва да съдържа билкови екстракти, които неутрализират кожната мазнина и поддържат чистотата на кожата.
Чувствителната кожа се нуждае от ултра деликатна грижа. За нея е подходящо меко почистващо средство, без аромат.
Традиционно почистващите средства в домашни условия се приготвят от свежи натурални съставки, например, натрошени овесени ядки, леща или грах, а също и билки, като куркума и сандалово дърво, както и естествени омекотители, като прясно и кисело мляко или мед, плодови и цветни води  за чист лечебен аромат.

Можете да приготвите собствено средство като смесите сухите ингредиенти, оставите сместа за седмица-две, а после я добавите към мляко или сметана непосредствено преди ползване.
Винаги използвайте само топла вода. Горещата с времето изсушава кожата, а студената не е в състояние да разтвори и отмие натрупаното замърсяване.

Ако ползвате гъбички или специални салфетки, убедете се в тяхната мекота и чистота. За ефективното почистване не са задължителни – пръстите ви прекрасно ще изпълнят същата функция.
Преди почистването измийте добре ръцете си, иначе само ще замърсите кожата повече. За да не попада косата ви върху лицето, използвайте диадема. Започнете с измиване с топла вода.

С върховете на пръстите или мека четка, с леки кръгови движения нанасяйте почистващото средство на лицето, като постепенно се придвижвате отдолу нагоре. Не трийте прекалено, леките масажни движения са достатъчни, за да подобрят притока на кръв в кожата и да премахнат мъртвите клетки от повърхността й.

Прекомерното триене разпъва кожна и предизвиква раздразнение.
Измийте добре средството с топла вода. Не забравяйте да почистите остатъците и от шията и от линията на косата – те могат да запушат порите и да се получи замърсяване.
Леко попийте влагата с мека кърпа. Не търкайте кожата на сухо, особено с резки движения.
Веднага след завършването на процедурата нанесете на лицето овлажняващосредство или тоник на водна основа, за да се задържи влагата в кожата и да се подхрани с полезни вещества точно, когато тя е най-възприемчива.

източник: Kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар